Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Obavezno auto osiguranje podrazumijeva naknadu štete trećim licima bilo da se radi o oštećenju ili uništenju vozila i, u najgorem slučaju, povrede ili smrti treće osobe.

Pored ovog osiguranja, bitno je spomenuti i dodatna i dobrovoljna osiguranja vašeg automobila, a to su tzv. puno i djelimično kasko osiguranje koja pokrivaju štetu na vašem automobilu u širokog spektru rizika kao što su rizik od krađe, štete nastale na cesti i u sudaru, pa čak i na parkingu. Puno kasko osiguranje pokriva i štete nastale uslijed vremenskih nepogoda te požara i eksplozija.

Iako su vozačima ove informacije većinom dobro poznate, mnogi od njih se prije ugovaranja osiguranja pitaju koju polisu i koju osiguravajuću kuću izabrati, ali i kako za svoj novac ostvariti što više pogodnosti.

U nastavku teksta donosimo odgovore na neka od najčešćih pitanja vezanih za osiguranje auta u BiH, te pojašnjavamo na šta trebate obratiti pažnju prije ugovaranja polise;

- Kod koga osigurati automobil u BiH?

Imajte u vidu da je izbor osiguravajuće kuće samo vaš. Ono što nekom drugom više odgovara, ne mora značiti da je najbolje i za vas, vaš automobil i budžet kojim raspolažete. Savjeti drugih vozača i vlasnika automobila mogu biti korisni, no konačna odluka je na vama. Ako niste zadovoljni uslovima prethodne polise, odvojite malo vremena i pogledajte ponude ostalih osiguravajućih kuća u BiH i izaberite onu koja najbolje odgovara vašim zahtjevima.

Raspitajte se i provjerite koje osiguranje pruža brzo i učinkovito rješavanje odštetnih zahtjeva, te koliki postotak efikasnosti u likvidaciji šteta imaju.

Na tržištu su prisutne velike razlike u efikasnosti i isplatama šteta, a u slučaju nezgode, to je ipak ono što je najbitnije, zar ne?

Kod kupovine novog vozila, banke i leasing kuće nude svoja osiguranja, no i ovdje budite oprezni i uporedite njihove ponude s ponudama osiguravajućih kuća kojima se obavezno auto osiguranje za registraciju te ostala auto osiguranja nalaze u primarnim djelatnostima.

- Pažljivo čitajte uslove polise i pitajte sve što vam je nejasno

Različite osiguravajuće kuće osiguranicima nude različite uslove i zato je važno da prije potpisivanja dobro proučite šta stoji u ponudi i ugovoru za osiguranje motornog vozila. Također obratite pažnju na pogodnosti i/ili nedostatke u tzv. paketima određenih polisa jer vam se na prvi pogled mogu privlačnima, a ustvari ne sadrže sve što želite pokriti vašom polisom.

Kako bi mogli odabrati odgovarajuću i, po vašem mišljenju, najbolju polisu, i sačuvajte dokument sa ponudom i uslovima polise, bilo da se radi o štampanoj ili elektronskoj verziji. Ovako ćete uštediti vrijeme koje bi ste potrošili na telefonske pozive i dodatnu komunikaciju mailom, a uvijek ćete pri ruci imati potrebne informacije iz ponuđene polise. Isto napravite i s dokumentima koje dobijete nakon što ugovorite polisu osiguranja.

Ipak, ako vam nešto nije jasno ili vam ponuda ne odgovara, ne ustručavajte se da kontaktirate službenika za osiguranje i tražite stručno objašnjenje ili savjet.

- Ne zaboravite na bonus za auto osiguranje i dodatna pokrića

Šta ustvari podrazumijeva bonus kod auto osiguranja? Ukratko, to je umanjenje odnosno popust na osnovnu premiju osiguranja ukoliko u prethodnoj godini niste imali štetu ili, u nekim slučajevima, ako ste imali manju štetu do određenog iznosa. Bonus se svake godine povećava, a može iznositi i do 50 posto prilikom obnavljanja polise.

Bonusi se mogu prenositi i na članove porodice, a i kod zamjene odnosno kupovine novog ili polovnog automobila, pa je i u ovom slučaju korisno da 

provjerite šta koja osiguravajuća kuća nudi i gdje možete ostvariti najbolji bonus.

Što se tiče dodatnih pokrića, kao što su osiguranje auto stakala te osiguranje vozača i putnika, opcije su također različite pa i ovdje vrijedi isto pravilo.

- Pratite akcije, nagradne igre i posebne popuste

Mnoge osiguravajuće kuće često imaju posebne ponude za stare i nove klijente, pa odvojite malo vremena da pogledate šta određena osiguranja nude kod sklapanja polise auto osiguranja. Ovako možete pronaći ono što vam najbolje odgovara, uštediti novac, a možda ostvariti i neke nove pogodnosti kada je u pitanju obavezno auto osiguranje.

UNIQA osiguranje u BiH u svojoj ponudi ima različite polise kada je u pitanju obavezno auto osiguranje i registracija , te dva paketa dobrovoljnog osiguranja, Full kasko i Kasko 4+.

UNIQA svojim osiguranicima nudi i plaćanje na rate, a tu su i dodatne pogodnosti za članove UNIQA Loyalty kluba.

Putem jednostavne kontakt forme na web stranici UNIQA osiguranja možete zatražiti i ponudu za obavezno i dobrovoljno osiguranje vašeg automobila, a odgovore na sva pitanja možete dobiti putem maila ili pozivom na UNIQA Non-Stop dežurni telefon +387 33 289 000.

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobim,  donosimo vam  par savjeta kako da se najbolje pripremite!

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti prilično rizična. Donosimo nekoliko savjeta o tome na šta obratiti pažnju kad kupujete polovno auto;

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor vlastitim automobilom, kucnuo je čas da obavite nekoliko redovnih provjera na vašem 'metalnom ljubimcu'.

Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

Kvar na autu je zadnje što želimo i prije polaska na duže putovanje, predlažemo da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila