Sezona prehlade i gripe

Kad je vrijeme za odlazak ljekaru? 

Samo osigurani možemo biti sretni!

Iako znamo da prehlada i gripa tokom jesenskih i zimskih mjeseci nisu rijetke pojave, ovi nas neugodni posjetioci uvijek podsjete da je vrijeme da malo usporimo te da se bolje pobrinemo za svoje zdravlje i imunitet. 

Zdravlje je osnova kvalitetnog života, a gripa i prehlada, iako naoko bezazlene bolesti, mogu imati i ozbiljne posljedice te vas prikovati za krevet i do nekoliko sedmica. 

U današnje vrijeme samo rijetki sebi mogu priuštiti tako dugo mirovanje, pa je jako važno da se s ovim bolestima uhvatite ukoštac odmah dok primjetite prve simptome. 

Znamo li razlikovati prehladu od gripe? 

Gripa je virusno oboljenje koja najčešće počinje vrlo naglo, a njeni prvi simptomi su visoka temperatura, glavobolja, te bol u mišićima i zglobovima, te naravno tegobe disajnih organa kao što su kašalj, bolno grlo i curenje nosa.  

U 'sezoni' gripe od ove se bolesti može oboljeti i više puta što jako iscrpljuje organizam, pa u liječenje od gripe spada i izbjegavanje mjesta gdje se virus lako prenosi, kao što su vozila javnog prevoza ali i ostala mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. 

Za vrijeme trajanja gripe jako je važno mirovati i to najmanje 3-4 dana, te prvenstveno uzimati sredstva za jačanje imuniteta i dosta tekućine. U moderno vrijeme se najčešće preporučuje uzimati neke od dokazano efikasnih preparata kao što su matična mliječ i beta glukan, te dobro poznate 'kućne lijekove' kao što su med, bijeli luk i biljni čajevi.  

Kod visoke temperature i bolova u mišićima obično se uzimaju lijekovi kao što su paracetamol, acetilsalicilna kiselina i ibuprofen, a važno je i da uzimamo mnogo tekućine - vodu, čaj te domaće supe koje čine čuda kod dehidracije i iscrpljenosti organizma.  

Prehladu najčešće 'pokupimo' prilikom izloženosti niskim temperaturama i neadekvatnim oblačenjem u hladnim danima. Ona ne nastupa munjevito kao gripa, već neke simptome možete osjećati i nekoliko dana prije nego što vas bolest savlada.  

Prehladu prate prilično slični simptomi kao i gripu, pa ih je nekad zbog toga teško razlikovati. Tu su najčešće povišena temperatura, bol u grlu i začepljen nos. 

Ipak simptomi obične prehlade su dosta blaži, te bolest općenito manje iscrpljuje organizam od gripe koja se može zadržati i do nekoliko sedmica. Lijekovi i preparati koje koristimo su isti kao kod gripe, a naglasak je na preparatima za jačanje imuniteta te utopljavanju i konzumiranju zdrave i svježe hrane. 

Ljekari i nutricionisti posebno ističu da je prilikom oporavka od gripe i prehlade izuzetno važno uzimati kvalitetnu hranu provjerenog porijekla, s posebnim naglaskom na voće, povrće i sjemenke. Potrebno je izbjegavati masnu hranu, proizvode od bijelog brašna, te alkoholna i gazirana pića koja sadrže puno šećera. 

Ne zaboravite i na dovoljnu količinu sna, a izbjegavajte i duži boravak ispred kompjutera te se probajte što više opuštati i odmarati. 

Ukoliko i nakon višednevnog mirovanja i uzimanja prirodnih preparata, primjetite da se simptomi ne povlače, vrijeme je za odlazak ljekaru. Ovo se posebno preporučuje kod visoke temperature koju ne uspijevate sniziti spomenutim lijekovima i dugotrajnih tegoba probavnog trakta kao što su često povraćanje, ali i svih ostalih simptoma koji vam se čine neuobičajeno dugima. 

Prirodni lijekovi i sredstva za pojačanje imuniteta vam neće naškoditi, no ljekarski pregled te propisane pretrage vam mogu pomoći da otkrijete o kojoj se bolesti radi, budući da simptomi gripe i prehlade mogu biti isti kao simptomi nekih alergija ili infekcija za koje ćete ipak trebati neki farmakološki preparat. 

Zdravlje nije slučajnost  

Zdravlje nam uvijek treba biti u samom vrhu prioriteta jer samo zdrav i osiguran čovjek može biti istinski sretan. Adekvatno zdravstveno osiguranje u slučaju bolesti i dugotrajnog liječenja spašava živote ali i omogućuje miran i bezbrižan život uz vrhunske ljekare bez straha od visokih troškova liječenja. 

UNIQA zdravstveno osiguranje u svojoj mreži okuplja vrhunske zdravstvene ustanove širom BiH, ljekare po Vašem izboru i što je najvažnije omogućava Vam pregled bez uputnica i bez dugih lista čekanja na pregled. 

Budimo sretni i zdravi uz UNIQA zdravstveno osiguranje! Mi omogućavamo radost života! 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI
Zdravstveno osiguranje

UNIQA programi zdravstvenog osiguranja omogućavaju Vam pokriće troškova liječenja u vrhunskim privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, u dogovorenom terminu, bez čekanja! 

Osiguranje od nezgode

Ne dozvolite da iznenadna bolest, nezgoda ili bolničko liječenje osim zdravlja ugroze i Vašu finansijsku stabilnost. Dovoljna je jedna mudra odluka koja može da obezbijedi prijeko potrebnu sigurnost. 

Osam najzdravijih namirnica koje su nam dostupne svaki dan

Hrana je saveznik našeg zdravlja, a najzdravije namirnice često imamo i u svom domu. Ove namirnice su povoljne, dostupne i kod nas, a konzumiraju se najčešće svježe, te ne zahtijevaju dugotrajnu pripremu.

Zdravi i vitalni: Koja je idealna fizička aktivnost za Vas?

Zdravlje nam uvijek treba biti na prvom mjestu, bez obzira u kojoj životnoj dobi se nalazimo. Redovna fizička aktivnost, uz zdravu ishranu i kvalitetan san, osnovni je preduslov za sretan i bezbrižan život.

Budi muškarac – preuzmi odgovornost za svoje zdravlje!

UNIQA osiguranje prvi put u BiH realizira kampanju #movember pod sloganom “Budi muškarac!” gdje uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja poklanjamo besplatan preventivni pregled.

Jesen – doba borbe protiv zloćudnih bolesti

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke i novembar koji se obilježava kao mjesec muškog zdravlja, bitan su podsjetnik da ljekaru ne trebamo ići samo onda kad smo bolesni