Pripremite automobil za zimu u nekoliko koraka

 

Iako kalendarski još nije nastupila, niske jutarnje temperature, mraz i učestale padavine su tu da nas podsjete da je zima već stigla. Upravo zato, posljednji jesenski dani krajnji su rok za provjeru i pripremu vašeg metalnog ljubimca za hladna jutra, poledicu i snijeg na cestama.

Bez obzira na vremenske uslove, na teritoriji Bosne i Hercegovine već je od 15. novembra na snazi obavezno zakonsko posjedovanje i korištenje zimske opreme, ali briga o autu za vrijeme hladnih mjeseci podrazumijeva više od ovih zakonom propisanih mjera.

Kvar na autu je zadnje što želimo i prilikom polaska na duže putovanje, pa se uz redovno održavanje automobila, zimi preporučuje da još jednom provjerite ispravnost i sigurnost vašeg automobila.

Tako se vozačima savjetuju slijedeće provjere;

Zimska oprema

Iako je obavezno posjedovanje zimske opreme dobro poznata stvar, to ne znači da ne trebate obratiti pažnju na ispravnost guma, kao i odgovarajućih lanaca. Nije loše ponoviti ni da dubina šare na zimskim gumama mora iznositi minimalno 4 mm.

Ako ste zimske gume na autu imali i tokom ljetnih mjeseci, ne zaboravite da one zbog vrućine asfalta gube na performansama što direktno utiče na vašu sigurnost tokom vožnje u hladnim mjesecima. Isto tako, ljetne gume nisu adekvatne za vožnju na niskim temperaturama, pa se iz sigurnosnih razloga uvijek preporučuje imati dva seta guma.

Budući da na niskim temperaturama pritisak u gumama opada te se samim time povećava opasnost od proklizavanja, za sigurnu vožnju veoma je važno redovno kontrolisati pritisak u gumama, kao i provjeriti ispravnost rezervnog točka i prateće opreme.

Akumulator

I najiskusniji vozači su barem jednom u životu negdje zakasnili jer u zimsko jutro nisu uspjeli upaliti auto, pa je provjera ispravnosti akumulatora jedna od osnovnih 'zimskih obaveza' kad govorimo o vašem automobilu.

Za ovu provjeru, najbolje se obratiti stručnjaku koji će uz akumulator provjeriti kleme i kablove. Ne zaboravite i da akumulator treba mijenjati svakih nekoliko godina, pa ako sumnjate u njegovu dotrajalost, obavite to prije snijega i velikih minusa.

Antifriz i ulje

Sistem hlađenja je jedna od najvažnijih komponenti za ispravan rad motora, tako da je provjera stanja antifriza prije zimskih mjeseci jako važna. Slaba koncentracija odnosno manjak antifriza mogu dovesti do smrzavanja tekućine i izazvati veliku štetu na motoru vašeg automobila.

Za pravilan rad motora na niskim temperaturama neophodno je da, po potrebi,  zamijenite ili dospete ulje, a zimi se preporučuje korištenje tzv. 'lakših' ulja odnosno onih manje viskoznosti.

 

Brisači i tekućina za stakla

Zbog učestale upotrebe brisača prilikom zimskih padavina, uvijek provjerite njihovu ispravnost te po potrebi zamijenite metlice brisača. Metlice imaju rok trajanja i njihova zamjena se preporučuje barem jednom u toku godine.

Što se tiče tekućine za pranje stakala, imajte u vidu da u našim krajevima zimske temperature mnogu iznositi i do -20, pa bi obavezno bi trebali imati onu koja se neće smrznuti i na velikim minusima.

Svjetla i kočnice

Zbog smanjene vidljivosti i pojačanog korištenja svjetala, prije vožnje, a posebno prije polaska na duži put, obavezno provjerite ispravnost svih svjetala u automobilu.

Za potpunu sigurnost na cestama tokom zime, provjerite ispravnost kočnica te nivo kočione tekućine.

Savjet više

Opskrbite se odgovarajućim sredstvom za podmazivanje brava i ostalih dijelova automobila kao što su poklopac rezervoara, te se pobrinite da auto tokom hladnih dana bude garažirano ili na neki drugi način zaštićeno od oštrih vremenskih uslova.

Ukoliko niste sigurni u neke od vlastitih provjera ispravnosti automobila, obavezno posjetite stručnog servisera, a u slučaju da tokom zimskih mjeseci putujete u druge zemlje, uvijek se prethodno informišite o tamošnjim propisima o obaveznoj automobilskoj zimskoj opremi.

Sigurnost na putu

Ukoliko se brinete da bi prilikom vožnje u zimskim uslovima mogli doživjeti neku neugodnost, pobrinite se da imate odgovarajuće osiguranje za vaš automobil koje uključuje pomoć na putu.

Ova pomoć je dostupna u bilo koje doba dana ili noći, bilo da se nalazite u našoj zemlji ili negdje u Evropi. Novi paketi osiguranja pokrivaju niz usluga kao što je popravka automobila na licu mjesta, prevoz do prvog servisa, zamjensko vozilo i, ako se nalazite daleko od kuće, smještaj na nekoliko dana u slučaju većeg kvara ili udesa.

 'UNIQA S.O.S. Pomoć na putu' povoljno objedinjuje sve pomenute usluge uz neograničen broj asistencija godišnje i garantuje vam bezbrižnu vožnju gdje god se nalazili!

 

 

Želite ponudu?

Mi ćemo za vas izračunati cijenu polise i dostaviti ponudu u najkraćem roku. Molimo vas ispunite polja u nastavku:

ISTAKNUTI PROIZVODI

Putno osiguranje

Programom putnog osiguranja nastojimo da Vam pomognemo u prevazilaženju neprijatnosti na koje možete naići tokom putovanja, kako biste se osjećali bezbijedno i sigurno.

UNIQA S.O.S. Pomoć na putu

Uz neograničen broj asistencija u okviru našeg programa „UNIQA S.O.S. Pomoć na putu“ Vaša vožnja biće bezbrižna, bilo da se nalazite u Bosni i Hercegovini ili Evropi.

Savjeti za brzu i uspješnu prodaju automobila

Prodaja automobila mnogima predstavlja mukotrpnu proceduru koja pri tome oduzima i mnogo vremena i živaca. Kako bi što brže i uspješnije prodali automobim,  donosimo vam  par savjeta kako da se najbolje pripremite!

6 savjeta za kupovinu polovnog automobila

Polovna vozila se najčešće prodaju u online oglasnicima ili na auto pijacama, a bez detaljne provjere, ova kupovina može biti prilično rizična. Donosimo nekoliko savjeta o tome na šta obratiti pažnju kad kupujete polovno auto;

Šta je najvažnije znati o auto osiguranju?

Ako posjedujete automobil ili ga uskoro planirate nabaviti, onda znate da prema zakonu svi vlasnici i korisnici vozila moraju imati i obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti.

Šta provjeriti na automobilu prije svakog putovanja?

Ako ste se i ove godine odlučili za putovanje na odmor vlastitim automobilom, kucnuo je čas da obavite nekoliko redovnih provjera na vašem 'metalnom ljubimcu'.